Wulkany, czyste plaże i lasy deszczowe – tak urozmaiconym krajobrazem może poszczycić się Kostaryka.
Niewielkie państwo, położone w Ameryce Środkowej, między Morzem Karaibskim a Oceanem Spokojnym, jest istotnym punktem na mapie świata nie tylko dla miłośników przyrody, ale również dla wszystkich kawowych smakoszy.
Arabika pojawiła się w Kostaryce pod koniec XVIII w. i dość szybko stała się jednym z najważniejszych produktów eksportowych państwa. To właśnie Kostaryka uznawana jest prekursora komercyjnej upraw arabiki w Ameryce Środkowej. Obecnie w produkcję kawy na terenie kraju zaangażowane jest ponad 47 000 rodzin.
Rocznie wytwarzane jest tutaj około 1,5 miliona worków arabiki. Choć udział Kostaryki w światowym rynku kawy wynosi mniej niż 1%, aromatyczna arabika pochodzące z tego środkowoamerykańskiego państwa cieszy się dużym uznaniem.
Jednym z najbardziej znanych regionów uprawy arabiki jest Tarrazu, położony w centralnej części kraju, w pobliżu stolicy San Jose.
Tarrazu znajduje się w na obszarze górskim, obdarzonym żyznymi, wulkanicznymi glebami z idealnym nawodnieniem.
Kawa uprawiana jest na wysokości około 1200-1800 m n.p.m. Doskonałe warunki przyrodnicze sprawiają, że na plantacjach nie stosuje się pestycydów ani nawozów sztucznych.
Skład: Arabica 100%.
Sposób przechowywania : dla utrzymania świeżości przechowywać w suchym miejscu poniżej 25 stopni celsjusza, w szczelnie zamkniętym opakowaniu
ZYSKUJ WIĘCEJ ZAMAWIAJĄC POWYŻEJ 250 G
KAWA ŚWIEŻO PALONA !
DO WYBORU: KAWA ZIARNISTA LUB ŚWIEŻO ZMIELONA