"Czerwona herbata - proces powstawania i walory smakowe"

"Czerwona herbata - proces powstawania i walory smakowe"

- Kategorie: O herbacie...

Prowincja Yunnan to region znajdujący się w południowo-zachodnich Chinach. Leży w strefie klimatycznej subtropikalnej o dużej wilgotności, a panujące na tym obszarze warunki temperaturowe są bardzo korzystne dla rozwoju krzewów Camellia Sinensis var Assamica.

herbata-pu-erh

 

Skarb Yunnanu

  To właśnie z pąków i liści roślin z rejonu Sześciu Wielkich Gór Herbacianych produkowana jest Pu-Erh, poddawana dogłębnej fermentacji herbata, której susz przybiera charakterystyczny, czerwony kolor, a napój po zaparzeniu ma głęboki i wyrazisty smak oraz zapach. Cieszy się ogromną popularnością, również wśród koneserów i kolekcjonerów gotowych zapłacić za najlepsze gatunki niemałe pieniądze. Pierwsze wzmianki o tej herbacie pojawiają się już w dokumentach z czasów dynastii Tang sprawującej władzę w Chinach w latach 618-907.

herbata-czerwona

Proces produkcji Pu-Erh

  Tajemnicą procesu produkcji jest oczywiście odpowiednio przeprowadzona fermentacja. Niemałe znaczenie ma również czas leżakowania. W zależności od zastosowanej metody przetworzenia pąków oraz liści, wyróżnia się dwie odmiany Pu-Erh, Sheng oraz Shou. W przypadku Sheng susz powstaje w tradycyjny sposób, a fermentacja nie jest wymuszana. Przetworzony surowiec jest poddawany wieloletniemu leżakowaniu, podczas którego osiąga swoje walory smakowe. Odmiana Shou powstaje zaś w wyniku procesu wòduī opracowanego w latach 50. ubiegłego wieku, polegającego na poddaniu zebranych liści działaniu drobnoustrojów przyśpieszających fermentację. W rezultacie, smak kilkunastoletniej herbaty uzyskuje się już w kilkanaście tygodni.

plantacja-herbaty

Walory smakowe

  Ze względu na proces fermentacji, jakiemu w trakcie produkcji poddane zostają zebrane pąki i liście, herbata ta charakteryzuje się bardzo bogatym i głębokim smakiem. W zależności m.in. od roku zbioru, zastosowanego sposobu przetwarzania, czasu leżakowania czy sposobu parzenia, inna będzie intensywność naparu oraz wyczuwalna w nim nuta – bardziej ziemista i drzewna (charakterystyczna dla Sheng Pu-Erh) lub lekko owocowo-warzywna (typowa dla Shou Pu-Erh).

  Herbata “czerwona”, jak powszechnie nazywana jest Pu-Erh na Zachodzie ze względu na kolor suszu, to napój wyrazisty, co sprawia, że szczególnie wśród Europejczyków popularnością cieszą się owocowe dodatki smakowe. W związku z tym, na rynku obecnie znaleźć można ją w zarówno klasycznej, sprasowanej formie, w postaci sypkiego suszu, jak i w postaci gotowych kompozycji z dodatkami, na przykład z liofilizowanymi jabłkami i malinami, skórką cytryny czy pomarańczy.

Udostępnij tę zawartość

Śledź nas na Facebooku