Indie znane są nie tylko z pysznej arabiki, ale również z wyśmienitej robusty. Obecnie stanowi ona aż 60% indyjskiej kawy. Produkcja robusty zaczęła rozwijać się w kraju na początku XX w. Rosnąca popularność tej kawy związana była z łatwością uprawy, dużą odpornością na choroby i wysoką wydajnością.
Aktualnie kraj produkuje rocznie ponad 5 mln worków tej kawy. Udział Indii w światowym rynku robusty to około 6%. Robusta Indie Cherry uznawana jest za jedną z najlepszych kaw tego gatunku na całym świecie.
Do głównych obszarów uprawy robusty w Indiach należą rejony Kerala i Karnataka. Kawa rośnie tam na wysokości 500-1000 m n.p.m. Kawowce znajdują się na terenach odpowiednio zacienionych. Na plantacjach zwykle towarzyszą im inne rośliny, m.in. banany, imbir, pieprz.
Robusta w Indiach uprawiana jest na żyznych, lekko kwaśnych glebach (pH 6,0-6,5). Produkcji robusty sprzyja odpowiedni klimat – średnie temperatury w zakresie 23-28 ℃ i roczne opady rzędu 1200-2000 mm. Rolnicy dbają o zachowanie tradycyjnych właściwości kawy, dlatego indyjska robusta niezmiennie cechuje się bardzo dobrą jakością i charakterystycznym, jednolitym smakiem.
Owoce kawy zbierane są w okresie od grudnia do lutego. Zbiór przeprowadzany jest ręcznie. Robusta Indie Cherry jest przetwarzana metodą naturalną, czyli „na sucho”.
Skład: Robusta 100%
Sposób przechowywania : dla utrzymania świeżości przechowywać w suchym miejscu poniżej 25 stopni celsjusza, w szczelnie zamkniętym opakowaniu
ZYSKUJ WIĘCEJ ZAMAWIAJĄC POWYŻEJ 250 G
KAWA ŚWIEŻO PALONA !
DO WYBORU: KAWA ZIARNISTA LUB ŚWIEŻO ZMIELONA