Arabica Dominicana Barahona - Eczajnik.pl

Arabica Dominicana Barahona

Arabica Dominicana  to kawa wykwintna o bogatym smaku, obdarzona jest intensywnym aromatem i zrównoważonym body.

Dominikańska arabika wyróżnia się lekką słodyczą, muśniętą cytrusową kwasowością. Wyczuć można delikatne nutki czekolady, orzechów, migdałów, miodu i pomarańczy. 

Body (cielistość) – 3/5

Kwasowość – 4/5

Aromat – 5/5

!!! KAWA ŚWIEŻO PALONA !!!

ZAMAWIAJ POWYŻEJ 250g I PŁAĆ MNIEJ

6,30 zł

IlośćCenaOszczędzasz
5 5,20 zł Aż do 5,50 zł

Malownicze krajobrazy, rozległe plaże i tropikalne warunki czynią z Dominikany prawdziwy rajski zakątek. W niezwykłej krainie nie może też zabraknąć nieodłącznego elementu udanego wypoczynku, czyli pysznej kawy. To właśnie ten aromatyczny napój zajmuje szczególne miejsce w kulturze Dominikany. Początki produkcji kawy na wyspie sięgają 1734 roku. Swoisty kawowy rytuał jest dla mieszkańców bardzo ważny i towarzyszy wszystkim znaczącym momentom w ciągu dnia.

Dominikana położona jest w wyjątkowym miejscu – na wyspie Haiti, w rejonie Morza Karaibskiego. Okolice o unikalnych walorach od lat z powodzeniem wykorzystywane są do uprawy kawowców.

Do najważniejszych rejonów produkcji kawy należą: Cibao, Bani, Azua, Ocoa, Barahona i Juncalito.

Każda z dominikańskich kaw ma swoich wielbicieli, jednak to ta pochodząca z południowo-zachodniej prowincji, czyli Barahony, uchodzi za najlepszą. Jej smak doskonale odzwierciedla warunki, w jakich się rozwija. Słońce, delikatne, ciepłe wiatry, całoroczne opady oraz osłony w postaci drzew makadamia, gujaw i sosen sprawiają, że dominikańska kawa odznacza się najwyższą jakością i specjalnym „wyspiarskim” profilem smakowym.

Kawowce uprawiane są tutaj na żyznych glebach, na wysokościach 600-1450 m n.p.m. Owoce dojrzewają powoli i zbierane są niemal przez cały rok, choć najbardziej obfite zbiory przypadają od listopada do maja. Typowe plantacje kawy są raczej niewielkie i zazwyczaj nie przekraczają 3 hektarów. Większość gospodarstw stosuje ekologiczne procedury uprawy. Dominikańska arabika poddawana jest obróbce na mokro, w niewielkich młynach. W ciągu roku w wytwarzane jest tutaj średnio 350-500 tys. worków kawy.

Mieszkańcy Dominikany uwielbiają jednak swoją arabikę, dlatego tylko 20% produkcji przeznaczane jest na eksport.

Napisz recenzję

Arabica Dominicana Barahona

Arabica Dominicana Barahona

Arabica Dominicana  to kawa wykwintna o bogatym smaku, obdarzona jest intensywnym aromatem i zrównoważonym body.

Dominikańska arabika wyróżnia się lekką słodyczą, muśniętą cytrusową kwasowością. Wyczuć można delikatne nutki czekolady, orzechów, migdałów, miodu i pomarańczy. 

Body (cielistość) – 3/5

Kwasowość – 4/5

Aromat – 5/5

!!! KAWA ŚWIEŻO PALONA !!!

ZAMAWIAJ POWYŻEJ 250g I PŁAĆ MNIEJ

Podobne produkty

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najnowsze wpisy na blogu