La Pacho to kora pozyskiwana z długo żyjących drzew rosnących w lasach deszczowych Ameryki Południowej, których wysokość dochodzi do 40 metrów. Z cech charakterystycznych można wymienić silne i twarde drewno, pięknie ubarwione różowe kwiaty i dużą odporność na choroby.
W celach zdrowotnych i terapeutycznych wykorzystuję się korę drzewa, co warto podkreślić nie niszcząc samego drzewa, które po zbiorze regeneruję się, odbudowując tkankę. Najstarsze sztuki mogą mieć i 700 lat a więc pamiętać czasy Inków, ktorzy darzyli te drzewa szacunkiem ze względu na walory zdrowotne.
Dobroczynny napar z czasem stał się na tyle popularny, że wykorzystywany jest w celach zdrowotnych i terapeutycznych na całym świecie.
Stosowany zarówno w formie naparu wewnętrznie jak i w formie okładów skutecznie używany zewnetrznie.
Walory Zdrowotne
Substancją odpowiedzialną za zdrowotne własciwości kory jest lapachol, któremy przypisujemy silne własności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Regularnie stosowany w formie naparu, pomaga oczyścić organizm ze wszelkiego rodzaju zmian grzybiczych typu : kandydoza, grzybica stóp. Można też stosować pozostałą po parzeniu korę zewnetrznie, stosując w formie okładu na miejsce zmienione grzybiczo np.: paznokcie stóp.
Stosowanie naparu z La Pacho wzmacnia i uodparnia organizm.
Jak Przygotować
W zależności jak intensywny napar potrzebujemy uzyskać a więc i działanie terapeutyczne, korę w ilości 2-3 łyżek stołowych zalewamy wodą w ilości ok. 300ml i gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut. Potem odstawiamy napar do przestygniecia na 15 minut tak żeby jeszcze bardziej uwolnił z kory substancje czynne a następnie wypijamy.
Kraj Pochodzenia: Paragwaj