Zielona Herbata Mango-Pomarańcza
Mango-Pomarańcza to unikalna kompozycja smaków zielonej herbaty sencha najwyższej jakości. Dodatek owoców mango, skórki pomarańczowej oraz kwiatów pomarańczy nadaje rześkości i poprawia samopoczucie.
Przyjemny, lekki zapach owoców dodaje uroku wieczorom spędzanym zarówno z rodziną, jak i we własnym zaciszu.
Składniki herbaty nie tylko cieszą kubki smakowe, ale także krzystnie wpływają na organizm. Skórka z pomarańczy jest doskonałym źródłem witaminy C, podobnie jak mango, które dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Uprawa zielonej herbaty
Nazwa krzewu z którego pochodzi zielona herbata liściasta to camellia sinensis. Najlepsze warunki uprawy tej rośliny to takie, ktore przypominają dźunglę, czyli musi być duża wilgotność, ale zarazem nie rośnie na bagnach. Najlepsze liście uzyskuję się ze zbiorów wysokogórskich, gdzie panują idealne warunki wzrostu tzw.: strefa chmur.
W zależności od wysokości na jakiej znajduje się plantacja, zbiory herbaty odbywają się co tydzień lub co dwa tygodnie. Zrywane są wtedy liście i pączki. Zrywaniem herbaty zajmują się w przewadze kobiety, wrzucając zebrane liście do koszy, które noszą na plecach. W ciągu dnia najbardziej sprawne zbieraczki potrafią zebrać nawet około 20 kg.
Zielona herbata dla zdrowia
Regularne spożywanie zielonej herbaty korzystnie odziałuje na organizm ludzki. Przede wszystkim zielona herbata jest źrodłem antyoksydantów, które eliminują wolne rodniki.
Zielona herbat na lekko zasadowy odczyn ph, przez co korzystnie wpłynie na naszą sylwetkę, skutecznie ją redukując.
Ma działanie pobudzające, szczególnie dotyczy to zielonej herbaty z pierwszego parzenia, o krotki m czasie do 2 minut, gdzie w trakcie dostaje sie najwięcej teiny. Dłuższy czas parzenia powoduje jej cierpkość i zmniejszenie elementu pobudzenia poprzez garbniki.
Kompozycja wyprodukowana w Polsce.
Kraj pochodzenia herbaty: Chin
Polecamy metodę parzenia zielonej herbaty
Łyzeczka herbaty na filiżankę ok 200 ml , zalewamy wodą o temperaturze 65-75 stopni Celsjusza (około 8-14 minut po zagotowaniu), zaparzać 2-3 minuty pod przykryciem, następnie oddzielić liście od naparu. Zalecamy aby nie przedłużać czasu parzenia, ponieważ może to spowodować to cierpkość oraz gorzki smak herbaty.
Polecamy akcesoria
Do parzenia najlepiej nadają się zaparzacze ze stali szlachetnej i filtry papierowe Finum dostępne w dziale akcesoria. Ich zastosowanie bardzo ułatwia parzenie herbat liściastych.
---
Skład: sencha, mango, skórka pomarańczy, kwiat pomarańczy, aromat.
KLIKNIJ NA SKŁADNIK I ZOBACZ MIESZANKI Z TYM DODATKIEM
---
©2022 eCzajnik.pl. WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.
ZAKAZ KOPIOWANIA TREŚCI BEZ ZGODY WŁAŚCICIELA STRONY.