Herbaty czarne - Eczajnik.pl

Czarne  

Czarne

      Nasza propozycja dla Państwa obejmuje najlepsze i najsmaczniejsze czarne herbaty z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowe herbaty pochodzą z rejonów Darjeeling i Assam w Indiach czy chińskiej prowincji Yunnan oraz z Cejlonu (Sri Lanka). Wyjątkową pozycją jest też kenijska herbata Kenia Kangaita uprawiana w od...

      Nasza propozycja dla Państwa obejmuje najlepsze i najsmaczniejsze czarne herbaty z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowe herbaty pochodzą z rejonów Darjeeling i Assam w Indiach czy chińskiej prowincji Yunnan oraz z Cejlonu (Sri Lanka). Wyjątkową pozycją jest też kenijska herbata Kenia Kangaita uprawiana w odległości zaledwie 700 m na południe od granicy parku narodowego Mount Kenya i niedaleko Wielkich Rowów Afrykańskich.

      Czarne herbaty liściaste zawdzięczają swój charakter długiemu procesowi produkcji, który obejmuje etap więdnięcia liści, zwijania, fermentacji i suszenia. O walorach smakowych czarnej herbaty decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwinięcia liści ale także ilość opadów deszczu.

Właściwości:

         - pobudzają umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną )
         - teina wzmaga aktywność soków trawiennych
         - czarna herbata liściasta daje niezapomniane wrażenia smakowe
         - posiada dużo fluoru chroniąc przy tym nasze zęby
         - zawiera polifenole, wykazujące silne działanie przeciwutleniające, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego 
         - teaflawina poprawia funkcjonowanie mózgu

Parzenie Czarnej Herbaty:

      Również czas parzenia herbaty oddziałuje na nasz organizm.

      Krótsze parzenie działa pobudzająco natomiast dłuższe ma właściwości relaksacyjne. Oczywiście nie możemy przesadzić z czasem parzenia, ponieważ herbata staje się wtedy gorzka i cierpka.    

      Sugerowany czas parzenia herbaty to 2-3 minuty (własności pobudzające) i 3-5 minut bardziej uspakajające o mniejszym stężeniu teiny. Ważne jest by oddzielić susz od naparu po upływie 2-5 minut, tak by garbniki nie wpłynęły na aromat i smak herbaty.

      Istotna też jest jakość wody im bardziej miękka i natleniona(zimna woda z kranu, gotujemy w czajniku tylko raz) tym bardziej aromatyczną herbatę przygotujemy. Temperatura parzenia 95 * C.

Więcej
na stronę
0 Ocena (s)
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem jabłka, cynamonu, orzechów laskowych, skórki pomarańczy. Renifer...
Brak w magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Czarna herbata z Ceylonu z dodatkiem jabłek, papai, skórek pomarańczy, gwiazdek cukrowych, rodzynek,...
W magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem, anyżu, skórki pomarańczowej, migdałów, goździków, cynamonu, płatków...
Brak w magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Ceylon długi liść to czarna herbata o łagodnym, słodkawym aromacie. Herbata pozbawiona goryczki i...
W magazynie
6,40 zł
1 Ocena (s)
 Golden Monkey to pełna złotych liści (tipsów) czarna herbata, produkowana w małych ilościach w rejonie gór...
W magazynie
14,00 zł
1 Ocena (s)
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków, czarnego pieprzu i cukru....
W magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Brak w magazynie
7,80 zł
0 Ocena (s)
Czarna herbata Ceylon BOP1 z dodatkiem pączków róży.
W magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Dary Jesieni to czarna herbata Ceylon BOP1 z dodatkiem cynamonu, jabłka, skórki pomarańczy, owoców goji,...
Brak w magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Złoto Tybetu to czarna herbata Ceylon BOP1 z dodatkiem owoców goji, dzikiego szafranu i bławatka.
W magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Czarna herbata z Ceylonu z dodatkiem mango, papai, rodzynek, płatków róży i bławatka. Rajskie Ogrody to...
W magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Czarna herbata z Ceylonu z dodatkiem imbiru, czerwonego pieprzu, pomarańczy i kwiatów pomarańczy....
W magazynie
7,90 zł
Pokazuje 1 - 12 z 32 elementów

Najnowsze wpisy na blogu