Herbaty czarne - Eczajnik.pl

Czarne  

Czarne

      Nasza propozycja dla Państwa obejmuje najlepsze i najsmaczniejsze czarne herbaty z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowe herbaty pochodzą z rejonów Darjeeling i Assam w Indiach czy chińskiej prowincji Yunnan oraz z Cejlonu (Sri Lanka). Wyjątkową pozycją jest też kenijska herbata Kenia Kangaita uprawiana w od...

      Nasza propozycja dla Państwa obejmuje najlepsze i najsmaczniejsze czarne herbaty z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowe herbaty pochodzą z rejonów Darjeeling i Assam w Indiach czy chińskiej prowincji Yunnan oraz z Cejlonu (Sri Lanka). Wyjątkową pozycją jest też kenijska herbata Kenia Kangaita uprawiana w odległości zaledwie 700 m na południe od granicy parku narodowego Mount Kenya i niedaleko Wielkich Rowów Afrykańskich.

      Czarne herbaty liściaste zawdzięczają swój charakter długiemu procesowi produkcji, który obejmuje etap więdnięcia liści, zwijania, fermentacji i suszenia. O walorach smakowych czarnej herbaty decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwinięcia liści ale także ilość opadów deszczu.

Właściwości:

         - pobudzają umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną )
         - teina wzmaga aktywność soków trawiennych
         - czarna herbata liściasta daje niezapomniane wrażenia smakowe
         - posiada dużo fluoru chroniąc przy tym nasze zęby
         - zawiera polifenole, wykazujące silne działanie przeciwutleniające, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego 
         - teaflawina poprawia funkcjonowanie mózgu

Parzenie Czarnej Herbaty:

      Również czas parzenia herbaty oddziałuje na nasz organizm.

      Krótsze parzenie działa pobudzająco natomiast dłuższe ma właściwości relaksacyjne. Oczywiście nie możemy przesadzić z czasem parzenia, ponieważ herbata staje się wtedy gorzka i cierpka.    

      Sugerowany czas parzenia herbaty to 2-3 minuty (własności pobudzające) i 3-5 minut bardziej uspakajające o mniejszym stężeniu teiny. Ważne jest by oddzielić susz od naparu po upływie 2-5 minut, tak by garbniki nie wpłynęły na aromat i smak herbaty.

      Istotna też jest jakość wody im bardziej miękka i natleniona(zimna woda z kranu, gotujemy w czajniku tylko raz) tym bardziej aromatyczną herbatę przygotujemy. Temperatura parzenia 95 * C.

Więcej
na stronę
Nowy
0 Ocena (s)
W magazynie
7,90 zł
Nowy
0 Ocena (s)
Mieszanka czarnych klasycznych herbat assamskich i cejlońskich o wyraźnym intensywnym smaku i zapachu....
W magazynie
7,90 zł
Nowy
0 Ocena (s)
English Breakfast to pobudzająca, poranna czarna herbata o wyraźnym i bardzo przyjemnym aromacie. Idealna...
W magazynie
7,70 zł
Nowy
0 Ocena (s)
Mieszanka z PRL-u to wyraźna, klasyczna czarna herbata, o wyczuwalnej cierpkości. Znakomita propozycja dla...
W magazynie
7,40 zł
Nowy
0 Ocena (s)
Bardzo mocna i pełna smaku czarna herbata wysokiej jakości, zmielona na pył dla intensywniejszego...
W magazynie
7,70 zł
Nowy
0 Ocena (s)
Cudowna w smaku, aksamitnie delikatna, tak smakuje Ceylon Vithanakande. Znakomita czarna herbata. TYLKO...
W magazynie
12,00 zł
Nowy
0 Ocena (s)
Wyborna czarna herbata indyjska z regionu Darjeeling, z pierwszego zbioru z plantacji Teesta Valley....
W magazynie
14,00 zł
Nowy
0 Ocena (s)
Bardzo smaczna czarna herbata, pochodząca z prowincji Assam w Indiach, charakteryzuję się wyraźnym i...
W magazynie
9,00 zł
0 Ocena (s)
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem jabłka, cynamonu, orzechów laskowych, skórki pomarańczy. Renifer...
W magazynie
7,90 zł
0 Ocena (s)
Ceylon długi liść to czarna herbata o łagodnym, słodkawym aromacie. Herbata pozbawiona goryczki i...
W magazynie
6,90 zł
1 Ocena (s)
Golden Monkey to pełna złotych liści (tipsów) czarna herbata, produkowana w małych ilościach w rejonie gór...
W magazynie
14,00 zł
1 Ocena (s)
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków, czarnego pieprzu i cukru....
W magazynie
7,90 zł
Pokazuje 1 - 12 z 36 elementów

Najnowsze wpisy na blogu