Kenia Itumbe to propozycja wyjątkowo smacznej czarnej herbaty, której plantacje znajdują się w obszarze Kisy, na wysokości ok 1900 m n.p.m. Herbata o strukturze liścia FOP, co oznacza że susz składa się z trzech pierwszych najlepszych listków krzewu. Czarno-brązowe liście dają po zaparzeniu mocny, wyraźny napar o niepowtarzalnym smaku.
Miejsce pochodzenia: KENIA, obszar KISY.
Zalecany sposób parzenia : 1 łyzeczka herbaty na filiżankę ok 200 ml , zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza (około 2 minuty po zagotowaniu), parzymy 2-3 minuty pod przykryciem, oddzielamy fusy i gotowe. Ważne żeby nie przedłużać czasu parzenia, ponieważ spowoduje to cierpkość herbaty.
Polecamy : Do parzenia najlepiej nadają się zaparzacze ze stali szlachetnej i filtry papierowe Finum. Ich zastosowanie bardzo ułatwia parzenie herbat liściastych.
Znajdą je Państwo w dziale akcesoria.