Przygotuj pyszną hebratę dla siebie i znajomych - Eczajnik.pl

Przygotuj pyszną hebratę dla siebie i znajomych

Wyświetleń: 525

Zaskocz siebie i znajomych i przygotuj pyszną herbatę

Przepisy na pyszne herbaty :

  1. Zimowa – korzenna

-czarna herbata Kenia Kangaita FOP 1

- dwa plasterki świeżego imbiru

- dwa goździki

- plaster świeżej pomarańczy

- plaster dobrego jabłka

 

 

Wykonanie jednej herbaty : Łyżkę czarnej herbaty Kenia Kangaita FOP1 parzymy z plastrami imbiru i dwoma gożdzikami w temp. 95 stopni Celsjusza przez ok. 3-5 minut, następnie zostawiamy sam napar do którego dokładamy plastry pomarańczy i jabłka. Można dosłodzić miodem. Wychodzi z tego wyśmienita korzenna mieszanka, zaś owoce trzeba koniecznie potem zjeść, szczególnie jabłko przesiąknięte herbatą doskonale smakuje. Smacznego.

  1. Herbata po etiopsku

 

- 3-4 łyżki czarnej herbaty Kenia Kangaita FOP 1

- kilka ziaren kardamonu

- kawałeczek cynamonu (może być mielony)

- 3-4 goździki

- 2 szklanki wody (ok. 500 ml)

 

Wykonanie: Wrzucamy składniki wszystkie razem do dzbanka i zalewamy wodą 95 stopni Celsjusza. Parzymy ok. 5 minut. Odcedzamy, uzyskując mocny intensywny napar , najlepiej pić w małych czarkach lub małych szklaneczkach. Można dosładzać.

  1. Lemoniada na ciepło

- 2 łyżeczki zielonej herbaty liściastej typu gun powder, lub sencha

- szczypta pieprzu Cayenne

- 2 łyżeczki miodu

- 3 plasterki świeżego imbiru

- sok z jednej cytryny

- 2 szklanki ( ok. 500 ml ) wody

 

Wykonanie : Wlewamy wodę do średniej wielkości garnka, dodajemy składniki : pieprz i imbir i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy gotujemy kilka minut, po czym po chwilowym przestygnięciu do 80-85 stopni zalewamy naparem zieloną herbatę. Po 3 minutach odcedzamy i dokładamy cytrynę i miód. Wyśmienita mieszanka przy przeziębieniach, podnosi odporność organizmu. Smacznego.

Komentarze

Zostaw swój komentarz

Najnowsze wpisy na blogu