Oznaczenia Herbaty , czyli jak rozpoznać dobrą herbatę. - Eczajnik.pl

Oznaczenia Herbaty , czyli jak rozpoznać dobrą herbatę.

Wyświetleń: 632

Kupując herbatę, często można spotkać się z symbolami literowymi przed nazwą herbaty. Jest to skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści. Podział ten związany jest z wielkością liści, dlatego różnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość. Różnica tkwi w tym, że herbata o mniejszych liściach zaparzy się szybciej. Jeśli za literami określającymi stopień gradacji pojawia się "1" to oznacza to herbatę  najlepszej jakości.

Herbata o  całych liściach:

  • FOP - Flowery Orange Pekoe - herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy (pączki);
  • GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - herbata ze "złotymi tipsami", czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
  • TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
  • FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka o bardzo wysokiej jakości;
  • SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - herbata z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka najwyższej jakości
  • OP - Orange Pekoe - herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
  • P - Pekoe - herbata z krótszych, mniej delikatnych liściach niż OP;
  • FP - Flowery Pekoe – herbata o liściach zwijanych w kulki;
  • PS - Pekoe Souchong - zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
  • S - Souchong - herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie "dymne, wędzone”

Herbata o łamanych liściach:

W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B - Broken (łamane). Symbole oznaczają dokładnie to samo co w przypadku herbat o całych lisciach,

  • GBOP - Golden Broken Orange Pekoe;
  • TGBOP - Tippy Golden Broken Orange Pekoe;
  • TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe;
  • FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe;
  • BOP - Broken Orange Pekoe;
  • BP - Broken Pekoe;
  • BPS - Broken Pekoe Souchong.

Odsiewy lub pył

Są to przede wszystkim najdrobniejsze okruchy liści, które wykorzystuje się do herbat ekspresowych w torebkach, gdyż muszą się szybko zaparzyć. Do ich określenia dodajemy literę F ( od ang. fannings) lub D (od ang. dust)

  • OF - Orange Fannings;
  • BOPF - Broken Orange Pekoe Fannings
  • PF - Pekoe Fannings
  • BPF - Broken Pekoe
  • RD - Red Dust;
  • FD - Fine dust;
  • GD - Golden Dust;
  • SRD - Super Red Dust;
  • SFD - Super Fine Dust;
  • BMF - Broken Mixed Fannings.

 

Komentarze

Zostaw swój komentarz

Najnowsze wpisy na blogu